ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Kremšnite sa bundevom koje ćete obožavati

Kremšnite sa bundevom

Da, dobro ste pročitali, ovo su doista prave pravcate kremšnite sa bundevom! Iako vas fotografija neće baš uvjeriti kako u ovoj kremšniti ima bundeve, vjerujte ima je 😉 Bundeva u ovom sličaju svojom bojom nije došla izražaja, iz jednostavnog razloga što kreme ima jako puno. A kakva bi to kremšnita i bila nego sa prekopreviše kreme 😀 Okus bundeve se u ovom kolaču doista niti ne osjeti. Možda malo, onako na kraju okusni pupoljak zatitra narančasto bundevičasto. Ali samo malo. Pa zašto onda uopće bundeva u kremšniti? Pa zato što sam jednostavno htjela vidjeti kako to izgleda 😉
Zanimljiva mi je prije svega bila ideja da spojim u jednom kolaču dvije stvari koje su mi jako drage: kremasti kolač i bundevu. I ispalo je apsolutno  fenomenalno! Bundeva svojim prisustvom uopće nije poremetila prirodnu ravnotežu kremšnite. Dapače, podarila je jedan sasvim novi dašak elegancije. Uvjerila me također da je doista fantastična namirnica i da se može uklopiti u apsolutno sve vrste slatkiša i slankiša koje možete zamisliti. Pa čak i ovakve super kremaste kolače.
Kremšnite s bundevom obožavati ćete ukoliko i inače obožavate klasične kremšnite. Oduševiti će vas punoća okusa koju vam nudi ovaj kremasti kolač, a u isto vrijeme ćete unijeti u organizam obilje blagodati koju bundeva nudi. Pričam prvenstveno o beta karotenu koji je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet, a kažu i da sprečava razvoj malignih tumora. Pa zašto onda ne probati? 😉 Za koju ćete se vrstu bundeve ili tikve odlučiti ovisi o vama. Nećete pogriješiti niti sa jednom! Ja sam koristila butternut bundevu, ali jednako bi fino bilo i sa kojom drugom vrstom.
Kremšnite sa bundevom obožavam i zato što se pripremaju jako brzo i prilično jednostavno, a nadasve su izdašan kolač kojega ima doista jako puno. Ne libite se stoga pozvati drage ljude k sebi na kavicu, čaj i druženje, iznenadite ih kremšnitom s bundevom i uživajte u svakom trenutku.

Kremšnite sa bundevom

POTREBNO:
  • 2l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 8 žlica  oštrog brašna
  • 3 žlice gustina
  • 3 vanilin šećera
  • 16 žlica šećera
  • 10 jaja
  • 420 g bundeve (vagati očišćeno)
  • 1 vrećica želatine fix (iako mislim da bi bilo ok i bez nje 😉 )
I još:
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
PRIPREMA:
  1. Lisnato tijesto razvaljati na veličinu lima u kojemu ćete držati kremšnite. Ispeći i ohladiti pa položiti na dno kalupa. Ukoliko ne želite lisnato tijesto, možete kremšnite napraviti sa petit beure keksima u podlozi 😉
  2. Bundevu očistiti i narezati na kockice. Kuhati je ili na pari ili u jako malo vode dok potpuno ne omekša. Tada je štapnim mikserom pretvoriti u pire.
  3. Veći lonac lagano oplahnuti hladnom vodom. Uliti u njega 1,5 l mlijeka i pustiti da zavrije na laganoj vatri.
  4. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke.
  5. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom 2-3 minute. Dodavati naizmjence preostalo mlijeko, prah pudinga, brašno i gustin. Na kraju dodati pire od bundeve. Sve to ukuhati u vrelo mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje 4-5 minuta dok se krema ne zgusne. Kuhanu kremu poklopiti kako se na vrhu ne bi stvorila korica dok miksate bjelanjke.
  6. U još vruću žutu kremu dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Miješati ne mikserom već pjenjačom ili kuhačom dok se sve lijepo ne poveže. U tom procesu umiješati i želatinu fix ukoliko je koristite.
  7. Još vruću kremu izliti preko lisnatog tijesta, poravnati i ohladiti. Preko ohlađene kreme premazati čvrsto tučeno vrhnje za šlag.
  8. Poslužiti rezano na kocke. Dobar tek!

Izvor:http://recipeci.com/

Nema komentara:

Objavi komentar