ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Pita od šljiva – ukusna sezonska ljepotica

Pita od šljiva


Da je pita od šljiva biti lako, pita od šljiva bi bio svatko! 😀 Da pita može misliti, vjerovatno bi i pomislila tako nešto jer, ova je sezonska ljepotica doista toliko posebna i toliko fina da se malo koji sezonski kolač može mjeriti sa njom 😉 No bez obzira na svoju posebnost i na istančan okus, ova je pita od šljiva stvarno jednostavna za izradu. A i sastojci su jednostavni sasvim. Možda je baš zato tako fina!
Kada kažem da je nešto jednostavno za pripremu, mislim na vrijeme pripreme nekog jela/kolača i zahtjevnost po koracima izrade. Pita od šljiva za koju vam danas donosim recept, klasična je pita od prhkog tijesta sa nadjevom od šljiva. I to je to. Nema tu nekih posebnosti ni urnebesnih dodataka i sastojaka. Brašno, maslac, šećer, šljive…i malo dobre volje 😉
Pita od šljiva se naravno može napraviti i na malo drugačiji način. Možete ju peći u okruglom kalupu za pite, može imati čvrsti pokrov od prhkog tijesta, može imati pokrov u obliku mreže kao npr. moja Američka pita od jabuka. Sve je samo pitanje završne izvedbe.
Ja sam ovaj put pitu radila u pravokutnom limu za kolače jer sam htjela da je ima dovoljno i za veće društvo. Pokrov sam joj napravila  od naribanog tijesta jer mi je to bilo najbrže i najjednostavnije. Osim toga, volim taj čupavi izgled pite, a i volim piti ostaviti mogućnost da ‘diše’ dok se peče pri čemu joj nadjev onako fino brboćka kroz naribano tijesto, a na kraju se sve skupa fino pomiješa i okusi prožmu sasvim 🙂 Nema druge, morate probati što prije!

Pita od šljiva

POTREBNO:
Za prhko tijesto:
  • 350 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 180 g margarina ili maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
Za nadjev:
  • 800 g šljiva (vagala sam očišćene)
  • 3 žlice gustina
  • 3 žlice pšeničnog grisa
  • 6 žlica šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
PRIPREMA:
  1. Za prhko tijesto pomiješajte u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte na kockice narezan margarin i kiselo vrhnje pa uz postepeno dodavanje hladnog mlijeka umijesite glatko tijesto. S obzirom da je ovo pita i prhko tijesto bez jaja, mlijeko dodavajte pomalo kako biste lakše umijesiti tijesto. Ako primjetite u jednom trenutku da vam je tijesto premekano dodajte još brašna. Tijesto odmah podijelite na dva dijela, omotajte ga prozirnom folijom i pospremite na hladno.
  2. Šljive očistite i narežite na komadiće, četvrtine će biti dovoljne 😉 Narezane šljive pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte griz i gustin i dobro sve izmiješajte. Šećera možete staviti i više ako procijenite da su vam šljive kisele.
  3. Jedan dio prhkog tijesta razvaljajte na veličinu lima u kojemu će se pita peći i stavite ga razvaljanog na dno lima koji ste prethogno namastili i pobrašnili. Možda biste ovaj dio mogli i preskočiti s obzirom da je tijesto već dovoljno masno, ali ja volim ovako 😉
  4. Preko tijesta rasporedite nadjev od šljiva.
  5. Preko nadjeva naribajte drugi dio tijesta preko cijele površine ravnomjerno.
  6. Pitu pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C 45 minuta.
  7. Pita od šljiva može se jesti vruća i hladna. Po želji je posipajte šećerom u prahu i uživajte!
Dobar tek 🙂

Izvor:http://recipeci.com/

Nema komentara:

Objavi komentar